11111
Koncepto
Articole recente Cauta in blog
Aboneza-te la newsletter

Arhiva Parteneri

Motive si simboluri ce apar, dispar si reapar in decorare I

La fel ca in moda si in designul interior se remarca simboluri care fac deja istorie cu prezenta in tematica decorativa a interioarelor. Exista foarte multe modele, unele devin mai populare, altele sunt mai longevive in amenajarea interioara, unele se repeta obsesiv in aceeasi forma, alte sunt reinterpretate de catre designeri si adaptate stilurilor de decorare. Unele dispar pentru o perioada foarte mare de timp, alte reapar in forta si se incadreaza perfect in tendintele momentului.

Motive si simboluri ce apar, dispar si reapar in decorare – partea I

1. Bufnița
In ultimii ani un simbol foarte des reprodus in special in decorarea spatiilor de birou dar il gasim si in magazinele cu obiecte decorative si ustensile pentru bucatarie. Populare de la inceputul anului 2012 si foarte prezente in accesorizare, bufnitele au inceput sa dispara din amenajari, cel putin deocamdata.
bufinetele-simboluri-in-amenajarile-interioare
2. Fleur de lis
Simbolul dat de francezi florii de crin este unul prezent de secole in tendinte, in moda si in design interior. Prima interpretare a simbolului dateaza probabil din vremea Babilonului insa fara echivoc fleur de lis devine popular in sec. XII cand este ales motiv favorit de catre monarhia franceza. In mod traditional a fost ales pentru a repezenta roialitatea si se spunea ca semnifica lumina, perfectiune, viata. Ales si astazi in designul interior in stil clasic sau modern, preferat pentru camerele de zi si dormitoare, in accesorizare sau in tematica generala de decorare.
Fleur-de-lis-in-unterioarele-moderne
3. Papadia
Un accent de sensibilitate, plutire, ofera cu usurinta un aer romantic oricarui decor. Ne duce cu gandul la zbor, la libertate, la soare, la zilele toride de vara in care ne bucuram de orice briza usoara. Un simbol delicat destul de prezent in printurile de tapet si in textile.
papadia---motiv-si-simbol-in-amenajarile-interioare
4. Florile colorate
Trandafiri sau bujori, florile bogate, colorate sunt lait-motivul amenajarilor chic din ultimii ani, in design modern sau vintage, fie ca vorbim de un mobilier pictat sau de un wallpaper foarte incarcat, florile sunt o incantare in orice amenajare si putin probabil sa fi disparut vreodata complet din tendite, difera doar interpretarea.
florile-colorate---simboluri-romantice-in-amenajari
5. Floarea de ciulin
Sau floarea de scai cum o mai numim este de fapt emblema nationala scotiana, dura dar frumoasa. ”Nemo me impune lacessit” este motto-ul scotian cu o traducere relativa ”nimeni nu imi face rau fara pedeapsa”. Florea de ciulin apare in decorare, din nou in amenajarile cu un aer vintage, fiind prezenta in trecut in timpul miscarii Arte si Meserii, o intalnim in tesaturi, obiecte decorative sau culoarea ei poate deveni o tematica de amenajare.
Floarea-de-ciulin
6. Cheia greceasca
Este in fond un chenar decorativ, construit intr-o linie continua, un motiv repetitiv. Cheia greceasca este unul dintre cele mai importante simboluri ale Greciei antice, apare sapat in piatra greceasca si romana. Atat de relevant pentru ca se identifica prin infinit, unitate, prietenie, dragoste si devotament. Este un motiv foarte popular atunci cand este interpretat intr-un cadou oferit cu ocazia unei casatorii. Astazi este un accent in decorarea unui stil minimalist, dar nu numai. Ales in amenajarea oricarui interior din locuintele noastre, cheia greceasca este un simbol mereu in tendinte, aproape mereu in aceeasi forma.
cheia-greceasa---simbol-in-amenajari-interioare
7. Frunze tropicale
Prezente in special in textile si in wallpapere, decoreaza intr-un verde crud fie peretii interioarelor, fie sunt accentul de culoare din tapiterie, draperii sau obiecte decorative, in mare voga in vara anului 2004, reapar si 10 ani mai tarziu in amenajari ale designerilor celebri.
frunze-tropicale-modele-in-amenajari-interioare
8. Coral
O prezenta discreta si totusi nu foarte fragila, intra in tendinte in 2013-2014 in amenajarile un iz mediteranean. Ofera o nota de vacanta, de caldura, de relaxare. Coralul este reprodus in obiecte decorative, tablouri artistice, in forma naturala sau abstracta.
coralul-simbol-mediteranean-in-amenajarile-interioare

scris de Patricia Stroie, blogger Koncepto

© 2019 Koncepto. Toate drepturile rezervate.