11111
Koncepto
Articole recente Cauta in blog
Aboneza-te la newsletter

Arhiva Parteneri

Baia Turceasca: Terapie, Rasfat si Experienta de lux pentru trup si minte

Beneficiile baiilor tucesti sunt recunoscute si apreciate inca din cele mai vechi timpuri. La sosirea civilizatiei de origine turca in regiunea Antaliei, traditia turceasca a imbaierii, contopita cu alte ritualuri ale romanilor si bizantinilor, au avut ca rezultat, prin aportul religiei musulmane, a preocuparii pentru curatenie si respectului pentru utilizarea apei, conceptul baii turcesti.
Pentru turci acest concept insemna ceva mai mult decat o masura de igiena, baia turceasca era locul in care orice om, cu orice rang social, din orice regiune, se putea simti liber, cunoscut ca hammam acesta era permis spre utilizare atat femeilor cat si barbatilor in intervale orare diferite. Cu timpul baia turceasca a devenit si in cultura europeana un spatiu potrivit pentru relaxarea corpului, al destinderii si chiar al socializarii.

Interioare cu un stil arhitectural de remarcat, baile turcesti pot fi si spatii private, intime, bai de aburi practicate in scop curativa, igienic si de ce nu social, o incapere compacta, functionala si practica, ideala pentru a ne deconecta din rutina si grijile zilnice, din stresul cotidian si aglomeratia urbana.
Caldura placuta dar puternica a norilor de aburi ne izoleaza de lumea exterioara, baia turceasca este benefica pentru curatarea profunda a pielii, pentru eliberarea cailor respiratorii, imbunatatirea circulatiei sangvine, destindere musculara, relaxare completa – pe scurt o experienta de lux pentru trup si minte.

Ce alte motive mai intemeiate am avea pentru a face o astel de alegere in constructia si decorarea unui interior destinat relaxarii in casa noastra. Baia turceasca contemporana este descrisa cel mai adesea ca fiind: o incapere imensa cu lumina difuza, frumos decorata cu mozaic de sticla in combinatii de culori orientale, cu bancute si
pardosele placate cu mozaic, incalzite, cu o masa din ceramica, sau mozaic de sticla in mijloc, incalzita si ea de asemenea, pe care se face masajul cu sapun dupa ce corpul a fost pregatit in prealabil printr-o baie de abur cald. Trebuie sa stim ca in functie de modul constructiv, baile de aburi se impart in doua categorii. Bai de aburi prefabricate din materiale compozite sau bai de aburi personalizate, construite din beton, caramida si finisate cu ceramica.

Modelele prefabricate, in varianta unor cabine din material compozit au dimensiuni fixe, sunt prevazute cu bancute, lumini, usi de sticla si generatoare de aburi, acestea pot fi amplasate intr-o incapere mai mare, bine ventilata cu acces rapid catre o cabina de dus.
Varianta personalizata presupune constructia si decorarea unui interior special in care se asigura etanseinitate perfecta, finisarea cu ceramica, folosirea unui generator de aburi dimensionat in functie de volumul incaperii, crearea unui spatiu prefigurat cu bancute si pardosele incalzite. Oricare dintre variante poate deveni spatiul preferat din locuinta noastra.

Asemanatoare ca principiu cu sauna finlandeza, baia de aburi functioneaza intre 43 si 46 grade Celsius in conditii de umiditate relativa de peste 100%, astfel, intr-o baie de aburi, caldura este insotita permanent de aburi, spre deosebire de sauna unde caldura este uscata. In centrele wellnes o astfel de baie de abur este urmata de un masaj special, realizat de obicei cu o manusa speciala de peeling si cu spuma de sapun cu arome diferite.

Se spune ca o sedinta intr-un hammam dureaza aprox. 40 minute iar efectul acestei sedinte dureaza o saptamana. Sigur ca pentru a beneficia de asemenea tratamente in spatiul privat si investitia materiala poate fi considerabila, dar echitabila am spune noi in spatiul contemporan in care uneori uitam sa ne mai rasfatam.

Echipa Koncepto are niste sfaturi in privinta construirii unui astfel de mediu, trebuie doar sa luam decizia de a-l crea.

© 2020 Koncepto. Toate drepturile rezervate.