11111
Koncepto
Articole recente Cauta in blog
Aboneza-te la newsletter

Arhiva Parteneri

Ce inseamna stilul modern?

Stilul modern este inconfundabil, este impresionant și este prin excelență, un stil minimal și elegant. Deși după nume ai putea crede că stilul modern se referă la cel contemporan, nu este cazul. Stilul modern a apărut de la începutul secolului XX, ca urmare a Marii Crize (1929-1933) și a Războaielor Mondiale când opulența și decorațiunile extravagante au dispărut încetul cu încetul.

Deși cauzat de urmările economice ale războaielor, stilul modern vine și ca o revoltă împotriva stilurilor de design interior deja existente, care puneau accentul pe opulență. Chiar dacă este rezultatul austerității, stilul modern nu este nicidecum un stil auster fiind mai degrabă un stil al luxului rafinat, minimal.

Acesta este ilustrat cel mai bine de afirmația ”Less is more”, afirmație ce a stat la baza minimalismului introdus la începutul secolului al XX-lea, a arhitectului olandez Ludwig Mies  van der Rohe. Acesta a fost unul dintre arhitecții ce încercau să reprezinte modernitatea printr-un stil arhitectural, la fel cum înainte stilul clasic sau cel gotic reprezentau erele în care au apărut. Alături de Frank Lloyd Wright ( muzeul Guggenheim este una dintre cele mai iconice clădiri proiectate de el), Le Corbusier sau Walter Gropius, a pus bazele a ceea ce astăzi numim stil modern.

Care sunt caracteristicile stilului modern?

stil modern

Dormitor Violet

Interiorul modern este un interior simplu, spațios și lustruit. Îl recunoști după lipsa decorațiunilor inutile și simplitatea detaliilor folosite. Liniile sunt drepte, geometrice și proeminente. Se vede clar că interiorul este mai degrabă orientat spre funcționalitate decât spre decor. Nu vei vedea nici un interior modern aglomerat de mici decorațiuni sau de multe detalii.

Stilul s-a născut din necesitatea unui stil care nu doar să reprezinte era modernă dar și care să folosească materialele disponibile în perioada dificilă din punct de vedere economic ce a urmat după războaie. Așadar, stilul modern se bazează pe materiale precum betonul, oțelul, sticla și cromul, cu alte cuvinte, exact acele materiale ce erau disponibile din plin în acea vreme austeră.

Cum arată mobilierul modern?

living stil modern

sursă foto: flickr.com

Mobilierul modern este glossy, funcțional și are suprafețe netede și lustruite. Liniile sale sunt drepte iar accesoriile sunt minimale. Nu vei găsi mânere complicate sau modele ornamentate în mobilierul modern.

În interiorul modern, piesele de mobilier sunt puține și nu acaparează spațiul, păstrându-se tocmai ideea de spațiu deschis și neaglomerat. În fiecare cameră se folosesc strict acele piese fără de care nu s-ar putea trăi. Spre exemplu, un living modern ar avea câteva corpuri de mobilier folosite pentru a depozita diverse și o canapea simplă, un covor și eventual, câteva rafturi subtile.

Cum să decorezi?

În mod cert nu este cazul să folosești mii de decorațiuni sau detalii atunci când decorezi un spațiu în stil modern însă poți decora cu artă. Arta joacă un rol important într-o cameră modernă, de aceea poți investi în câteva opere care să aducă încăperea la viață și să îi dea personalitate. Arta cu modele geometrice este ideală pentru un spațiu astfel decorat și poți folosi și un covor care să ofere impact vizual.

Ce culori folosești?

dormitor stil modern

Dormitor Orme

Încă de la începuturi, designerii și arhitecții au optat pentru alb și negru, culori neutre combinate cu alte culori vibrante. Și în prezent paleta cromatică a rămas fidelă celei de la început, albul, negrul și culorile neutre fiind încă în prim plan. Culorile îndrăznețe, vibrante sunt folosite mai degrabă drept accente și nu drept culoarea de bază într-un spațiu în stil modern.

Poți folosi pentru accent culori precum: roșu, albastru, verde, burgundy, mov imperial, fuchsia etc.

Ți se potrivește stilul modern?

În măsura în care apreciezi un look simplu și glossy, stilul modern este perfect pentru tine. Dacă apreciezi funcționalitatea în detrimentul decorului și un spațiu aerisit în locul unuia aglomerat, din nou răspunsul este: da.

Ce să ții minte despre acest stil?

Afirmația less is more ar trebui să fie cea care îți vine în minte atunci când te gândești la stilul modern. Nu uita nici de suprafețele glossy, de liniile drepte, de lipsa accesoriilor, de simplitate și funcționalitate. Ce părere ai despre acest stil? Ai vrea să-ți amenajezi locuința astfel?

Dacă ți-a plăcut articolul nostru și ai găsit utile informațiile oferite îl poți distribui, pentru ca mai mulți oameni să afle despre stilul modern!

© 2019 Koncepto. Toate drepturile rezervate.